Tuesday, August 19, 2008

Mungkin Terjadi Kat KitaAku nak citer sikit kat ko orang...aku pun dapat tahu dari orang lain gak tentang benda ni..Katanya citer benar.
Pernah tak ko orang check Bil TNB ko orang?? Ke tengok jumlah pastu gi bayar jer!! Tak cukup kawan!!! Cuba bandingkan bacaan meter DAHULU ( bulatan merah ) iaitu bacaan bulan terdahulu. Seperti contoh kat sebelah....bukan aku punya bil laa...dalam kes ni, bacaan bil bulan April ( DAHULU section ) jumlah kegunaan adalah 29128 dan ( SEMASA section ) adalah 29380. Sebaik sahaja pembayaran di buat, masalah lain pulak timbul,....iaitu sebaik sahaja bil bulan May sampai ke tangan pengguna, cuba perhatikan ( DAHULU section ) yang sepatutnya 29380. Tetapi sekarang, ianya masih lagi tertulis bacaan 29128 sama bacaan bulan lepas..
Kalaulah kita tak buat perbandingan dengan bulan lepas, SAH kita kena bayar EXTRA ke TNB sebanyak RM 72. Kejadian ni bukanlah berlaku kat semua orang, tapi ianya berkemungkinan akan berlaku kat kita..betul tak?? Oleh itu, sila check bil anda dan buat perbandingan dengan bil yang lepas, tak kiralah bil letrik ke atau bil air? Tak payah kita nak cerita panjang2...nanti kita kena "banned" pulak. Aku tak berniat nak cari salah orang lain buat kerja, tapi sekadar nak kongsi cerita ni bersama agar ianya jadi panduan kepada kita yang berkemungkinan lalai dalam kehidupan kita seharian ataupun kita jenis yang suka ambil mudah dalam sesuatu hal. Bila dah berlaku, kat siapa kita nak buat aduan....yang pasti pengalaman aku ngan TNB ni memang dah ada...Berkenaan ngan kebakaran kotak suis utama yang di luar rumah IBU Aku sendiri telah terbakar, ALHAMDULILLAH ALLAH masih sayang lagi "hambanya" kerana kejadian jadi waktu menjelang subuh dan tergerak hati terjaga sebelum waktunya untuk sembahyang...Bila terdengar bunyi letupan seperti mercun kat luar rumah....., tak perlu aku cerita kejadian terperinci, cukuplah IBU Aku terselamat....dan api pun sempat dipadamkan oleh jiran. Keesokannya Aku buat aduan ke TNB...Perrgh!!! masing2 buat macam kejadian dah biasa berlaku, dia orang buat andaian pendawaian rumah yang tak betul...tapi member-member aku yang berpengalaman dalam bidang letrik-metrik ni kata TNB yang salah sebab kabel yang dia orang pasang ke kotak suis tu longgar.....Pap!Pap!Pap! Pi la mabukkkk TNB!!! Apa yang aku melalut ni,...Anyway kawan2 cubalah kita renungkan di sebalik kejadian ini.....maaf TNB, teremosi sikit!!!???

1 comment:

danny said...

saya kena gak. suis luar terbakar. tenganh malam ni dlm kul 12. tepon tnb, pastu datang bwk barang tukar.

Brp RM aku tanya (buat2 tanya).
Bagi la berapa ikhlas jwb dua org tu.
Aku ikhlas RM50 mlm tu... cis!!! ingatkan free